Spadek wzrostu przyczynia się do chorób serca i zgonów
12 grudnia 2006, 12:04Studium 4.213 starszych Brytyjczyków wykazało, że mężczyźni, którzy w ciągu 20 lat "kurczą się" o 2,54 cm lub więcej, częściej umierają w młodszym wieku. W ich przypadku zwiększa się też ryzyko choroby serca.
Ziarna i ryby zapobiegają astmie
12 grudnia 2006, 11:29Dzieci, które jedzą duże ilości produktów pełnoziarnistych oraz ryb, rzadziej chorują na astmę — donoszą naukowcy na łamach pisma Thorax.
Wyścig puddingów bożonarodzeniowych
11 grudnia 2006, 17:52Wyścig puddingów bożonarodzeniowych (Great Christmas Pudding Race) odbywa się w Londynie już od 26 lat. Pierwszy zorganizowano w grudniu 1980 roku. Biorą w nim udział gwiazdy i zwykli ludzie. Cały dochód jest przeznaczany na potrzeby brytyjskiego Cancer Research.
Twarzowa pamięć
11 grudnia 2006, 15:54Badanie naukowców z Vanderbilt University sugeruje, że ludzie zapamiętują twarze lepiej niż inne obiekty. Mamy z nimi często do czynienia i dlatego pamięć dobrze sobie z nimi radzi.
Święta szkodliwe dla Wi-Fi
11 grudnia 2006, 15:21Firma AirMagnet przeprowadziła ciekawe testy jakości połączeń bezprzewodowych w biurach. Jasno z nich wynika, że święta Bożego Narodzenia są szkodliwe dla sieci bezprzewodowych.
Płyta Intela dla overclockerów
30 listopada 2006, 12:19Bez większego rozgłosu zadebiutowała nowa płyta główna Intela Desktop Board D975XBX2. Urządzenie wyposażono w podstawkę LGA775 i współpracuje ono zarówno z układami Core 2 jak i Pentium.
45 nanometrów Intela
28 listopada 2006, 11:43Intel informuje o rozpoczęciu produkcji prototypów pierwszych w historii procesorów wykonanych w technologii 45 nanometrów. Układy o nazwie kodowej Penryn korzystają z mikroarchitektury Core.
Urodzony pechowiec
26 listopada 2006, 16:21John Lyne, 54-letni mieszkaniec Stainforth koło Doncaster, jest znany jako największy pechowiec Wielkiej Brytanii. Mężczyzna przeżył właśnie kolejny wypadek.
Przełom w badaniach nad ludzkim genomem
23 listopada 2006, 17:33Uczeni pracujący nad nową mapą ludzkiego kodu genetycznego ze zdziwieniem stwierdzili, że pozwala ona podważyć dotychczasową teorię, jakoby wszyscy ludzie na Ziemi mieli w 99,9% identyczny genom. Okazuje się, że różnice mogą sięgać nawet... 10 procent.
Synestezja, czyli jak smakują słowa
23 listopada 2006, 17:29Słyszenie wyrazu zazwyczaj wywołuje obraz oznaczanego przedmiotu. Istnieją jednak ludzie, którzy zaczynają czuć smak słowa, zanim jeszcze zostanie wypowiedziane. U tych osób mamy do czynienia z rzadką postacią synestezji ("skrzyżowania" wrażeń zmysłowych), kiedy smak słowa jest wyzwalany przez jego znaczenie.